Gewicht racket | 87 ± 2 gram |
---|---|
Balans | Even Balance |
Stijfheid | Stiff |
Bespannen met | door BeeS met Yonex BG-80 op 11,5 kg |
Maximale bespankracht | 11,5 kg |
Gripmaat fabrikant | G4 |
Omtrek grip | 86 mm |
Materiaal steel | H.M. Graphite |
Materiaal blad | Nanometric |
Gebruikte technologie | Super Slim Long Shaft |
Bijgeleverde hoes | Geen hoes aanwezig |
Type | Duora |
Bespannen | Ja |
Review van Yonex Duora 10 door Eric Pang
Algemeen
Toen de Voltric Z-Force opgevolgd werd door de Voltric Z-Force II had ik al vraagtekens waarom de Arcsaber Z-Force niet verbeterd werd. Het is immers een oudere range en de eerste concepten van de Z-serie waren bij ze Z-Slash wel erg verouderd. Aangezien de Nanospeed’s waren vervangen door de Nanoray’s, en de Armortec door de Voltric’s, was het niet meer dan logisch dat de Even Balanced rackets aan vernieuwing toe was. En zie hier, de Duora 10, een even balanced racket met twee gezichten. Het racket heeft in eerste instantie de basis van de zwarte glanzende basis kleur, maar heeft aan beide zijden (van de zijkant van het blad gezien) of oranje, of groen. Toen ik het racket voor het eerst op TV zag, dacht ik dat Lee Chong Wei een ander racket had gepakt, maar het racket is bewust zo gekleurd. Voor een rechthandige speler, moet de oranje kant boven zijn, en bij een linkshandige speler de groene kant. Dit racket is aan weerszijde namelijk anders. Hiervoor zijn ook nieuwe materialen voor geintroduceerd.
Uniek en nieuw hierin is het gebruik van NANOMETRIC DR in combinatie met Ni-Ti fiber in het Dual Optimum System. Yonex heeft de laatste tijd veel technieken verwerkt in badminton rackets wat al eerder toegepast is, maar het gebruik van een blad die aan beiden zijden andere eigenschappen hebben is voor zover ik weet uniek. De theorie is dat de forehand zijde boxed shape is ten behoeve van power, en de backhand zijde aerodynamisch is ten behoeve van snelheid. Beide zijden zijn daarom ook gemaakt van ander soort materiaal om te passen bij de juiste eigenschappen. Zo zou de Nanometric DR ervoor zorgen dat de shuttel 3% langer op het blad gehouden worden om zo meer power in de shuttle te krijgen, maar de backhand kant juist 9% betere repulsie om de shuttle sneller achterin te krijgen bij een verdedigende slag.
Positionering
Tijdens het schrijven, had ik nog geen Yonex chart kunnen vinden waar de Duora 10 moste plaatsen. Vanuit gevoel vind ik het racket eerder een lichte Voltric dan een zware Arcsaber. Het racket licht zwaarder in de hand dan de Arcsaber 11 in dezelfde gewichtsklasse. Het racket lijkt ook niet echt de flex te bezitten van de oude Arcsaber serie om de hold voor controle te behouden. Persoonlijk zou ik het racket stugger en meer aan de repulsieve kant plaatsen. In bovenstaande chart zou ik het racket aan de linkerzijde van de Cab50 plaatsen. En dit maakt een directe vergelijk wat lastig. De Cab50 is namelijk niet in Nederland geleverd. Aangezien het racket in de toprange behoort van de Even balanced rackets, zou ik deze ook tegenover de Arcsaber 11 willen stellen.
Kenmerken tijdens spel
Zoals aangegeven voelt het racket vrij zwaar aan. En dat komt ten goede van de power. Bij impact op de forehand kant, is de feedback van dit racket het eerste wat op valt. Het lijkt wel alsof er geen demping materiaal in verwerkt meer is waardoor het gevoel bij impact sterk verbeterd is. Het clearen behoort tot de eenvoudigste in de even balanced klasse. Ook vanuit de backhand clearen is geen probleem, al voelt de timing iets anders aan. Ook de feedback van de backhand kant wijkt af van de forehand. Maar ook hierin zijn er geen problemen. Het racket komt lekker los bij het smashen. De combinatie van de NBG99, samen met dit racket is een gouden set. De smashes komen harder aan dan de Arcsaber 11. En door de feedback van het racket, is zijn de dropshots goed te plaatsen. De drives gaan grappig genoeg lekkerder met de backhand dan de forehand aangezien de backhand een design heeft wat lekker swingt. Maar de impact van de backhand zijde blijft achter ten opzichte van de forehand. En het zijn deze kleine verschillen die niet groot zijn, maar wel voelbaar zijn. Zo speel ik met de Arcsaber 11 het liefst vanuit de pols, maar heb ik dit liever niet met de Duora 10. De Duora speel ik bij voorkeur vanuit het hele lichaam waarbij alle power in de shuttle terecht komt. Dit in tegenstelling tot het afmaken vanuit de backhand. Hier speel ik graag vanuit de pols. De aerodynamische kant is hierin lekker snel waardoor dit lekker snel aan komt.
Om de verschillen tot een extreme te testen, ben ik het racket bewust verkeerd om gaan gebruiken. Dan is toch duidelijk dat de impact van aerodynamische kant echt anders is. Het is wel snel, maar de explosieve power van de forehand kant, is er niet. Hieruit blijkt dat beide zijden echt anders zijn, maar mijn voorkeur zou uitgegaan zijn naar twee voorzijden. Er is goed aan te wennen, maar mocht je een Arcsaber hebben en hier continue mee wisselen, dan merk je wel dat de reactie aan de voorzijde anders is dan de backhand zijde. Het gaat dan niet om de impact, maar om timing. De Arcsabers zijn ontworpen voor nauwkeurigheid. De Duora 10 is absoluut een nauwkeurig racket, maar bereikt dit op een andere manier en ik hoop zelf dat het geen vervanger is van de Arcsaber serie, maar eerder er naast komt. Maar Yonex kennende, zullen er in de toekomst meer Duora’s op de markt komen.
De Arcsabers hadden een aparte flex waar helaas niet iedereen mee om kon gaan. Met de Duora 10 is er eindelijk ook weer een racket van Yonex die geschikt is voor een bredere doelgroep in tegenstelling tot de Z-series en de E-Tune concepten. De timing valt goed samen met ander generieke rackets en een even balanced racket kun je de meeste badmintonners wel bedienen. Dit maakt het racket allrounder dan de meeste Yonex rackets van dit moment.
Beoordeling
De beoordeling is puur gebaseerd op persoonlijke ervaring. Aangezien Yonex dit als even balance categoriseert, is de enige lijn die hiermee te vergelijken is, de Arcsaber series. En dat is gelijk ook het probleem. De Arcsaber series zijn ontworpen voor controle. Door de twee verschillende eigenschappen, hebben zowel de forehand als backhand andere eigenschappen. Feit is dat de feedback en power voor dit even balance racket op een nieuw niveau ligt. Als dit een Arcsaber was, is de 10 voor power opnieuw gedefinieerd en ligt het op een hoger niveau. Ook het klassieke feedback gevoel van vroeger vind ik hierin terug. Kwa controle mis ik juist de voorspelbaarheid van de forehand vs de backhand. De verschillen zijn overbrugbaar maar wel aanwezig. Ook in verdedigende eigenschappen ligt het racket iets zwaarder in de hand. Het zwaardere balans komt de manoeuvre ook niet ten goede. Dit lijkt erg negatief, maar dit is totaal niet zo. Voor Even balance standaarden kan dit tegen vallen, maar kom je bijvoorbeeld van een Voltric af, dan valt dit weer reuze mee. Zoals de meeste nieuwe rackets van Yonex, zullen die starten met een hoge introductieprijs. Op de Yonex Nanoray GlanZ na, is dit momenteel de duurste Yonex racket voor professionals. Gezien de eigenschappen van dit racket, hoort dit racket helaas wel in deze prijsklasse thuis…
Positief: Het krachtigste even balance racket van dit moment.
Negatief: Het racket is maar op 1 manier te bespelen. Prijs.
Toepassing: Allround speler met nadruk op power.
Negatief: Het racket is maar op 1 manier te bespelen. Prijs.
Toepassing: Allround speler met nadruk op power.
Gerelateerde producten
- BEES-SPORT OVERGRIP TACKY PINK€ 2,00 € 2,50
Advies nodig?
Vraag het onze specialisten via WhatsApp!
Voeg onderstaand nummer toe en ontvang razendsnel antwoord!
06 - 248 567 97
Vergelijk producten
Je hebt geen items om te vergelijken.
Bezoek onze winkel
Wij helpen je met kiezen- Keuze uit 150+ rackets!
- 80+ schoenen (o.a. Yonex)
- Makkelijk testen op de baan!
- Snelle bespanservice
- Honderden accessoires
Bongerdstraat 6, Almere (Sporthal Badminton Vereniging Almere)
Bekijk op Google Maps